niedziela, 11 sierpnia 2013

Smorodinówka


Smorodinówka to fantastyczne wspomnienie „porzeczkowego szaleństwa”. Nalewka zamyka całe bogactwo smaku i aromatu tego owocu. Ma piękny, ciemny, nasycony kolor  i przyjemny smak. Nie jest za słodka więc cukier nie przytłacza smaku a tylko go podkreśla. Warto czekać  aż dojrzeje bo zdecydowanie jest tego warta:-)


Składniki:
1 kg czarnej porzeczki, 1 l wódki, 250ml spirytusu, 1 szklanka cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 4 goździki.




Czarną porzeczkę oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Owoce osączamy na sicie i osuszone wrzucamy do gąsiorka. Porzeczkę zasypujemy   1 szklanką cukru, gąsiorek dobrze zamykamy i pozostawiamy w słonecznym miejscu na  okres 1 miesiąca. Po tym czasie wytworzony sok odlewamy i wstawiamy do lodówki aby nie sfermentował a owoce zalewamy  1 l 45% wódki zmieszanej ze szklanką spirytusu. Gąsiorek dobrze zamykamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc. Kiedy minie wyznaczony termin nalewkę zlewamy, dodajemy sok porzeczkowy który przechowywaliśmy  w lodówce, doprawiamy  cynamonem i goździkami. Dobrze wszystko mieszamy. Ponownie przelewamy do gąsiorka i pozostawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy, filtrując przez bibułkę filtracyjną i rozlewamy do butelek . Tym razem odstawiamy  na 2 miesiące aby nalewka dojrzała.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz