Smorodinówka to fantastyczne wspomnienie „porzeczkowego
szaleństwa”. Nalewka zamyka całe bogactwo smaku i aromatu tego owocu. Ma
piękny, ciemny, nasycony kolor i
przyjemny smak. Nie jest za słodka więc cukier nie przytłacza smaku a tylko go
podkreśla. Warto czekać aż dojrzeje bo
zdecydowanie jest tego warta:-)
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki, 1 l wódki, 250ml spirytusu, 1 szklanka
cukru, ½ łyżeczki cynamonu, 4 goździki.
Składniki:
Czarną porzeczkę oczyszczamy i dokładnie płuczemy. Owoce osączamy
na sicie i osuszone wrzucamy do gąsiorka. Porzeczkę zasypujemy 1
szklanką cukru, gąsiorek dobrze zamykamy i pozostawiamy w słonecznym miejscu na
okres 1 miesiąca. Po tym czasie
wytworzony sok odlewamy i wstawiamy do lodówki aby nie sfermentował a owoce
zalewamy 1 l 45% wódki zmieszanej ze
szklanką spirytusu. Gąsiorek dobrze zamykamy i pozostawiamy na kolejny miesiąc.
Kiedy minie wyznaczony termin nalewkę zlewamy, dodajemy sok porzeczkowy który
przechowywaliśmy w lodówce,
doprawiamy cynamonem i goździkami.
Dobrze wszystko mieszamy. Ponownie przelewamy do gąsiorka i pozostawiamy na 2
miesiące. Po tym czasie nalewkę zlewamy, filtrując przez bibułkę filtracyjną i
rozlewamy do butelek . Tym razem odstawiamy na 2 miesiące aby nalewka dojrzała.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz