sobota, 17 sierpnia 2013

Pieczony ostrobok


Ostroboki mają bardzo delikatne mięso dlatego należy przyprawiać je delikatnie.
Masło, sól, pieprz i koper w zupełności wystarczą. Podkreślą delikatny smak mięsa ale go nie przytłoczą.


Składniki:

2 ostroboki, pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 50 g masła, cytryna, sól i pieprz.


Ryby skrobiemy (chyba, że kupiliśmy już oskrobane ), myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.

Przygotowujemy ziołowe masło: pół pęczka posiekanego koperku mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem i miękkim masłem. Rozsmarowujemy je na skórze ryb a nadmiar wkładamy do środka. Resztę kopru dzielimy na pół i również wkładamy  do środka ryb.

Ostroboki przekładamy do naczynia, obkładamy pokrojoną cytryną i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy 45 minut. Dziesięć minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folie aby odsłonić ryby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz