czwartek, 29 sierpnia 2013

Kluski mleczne

Bardzo delikatne, kremowe kluseczki dla smakoszy. Wprost rozpływają się w ustach. Dzieci je uwielbiają, szczególnie wersję bez dodatku zieleniny ;-).
Kluski są bardzo proste w przygotowaniu. Można je posypać po wierzchu serem i zieleniną, a wtedy stanowią wysokowartościowe danie obiadowe.

Składniki:

1 szklanka mleka, ¼ kostki masła roślinnego, 3 pełne łyżki mąki, 3 jaja, sól, zielenina.

Zagotowujemy mleko z tłuszczem. Do wrzącego mleka wsypujemy mąkę i trzymamy naczynie na ogniu mieszając, aby całkowicie rozbić grudki. Zestawiamy z ognia i lekko studzimy. Wbijamy do ciasta po jednym jaju, ucierając. Na końcu wsypujemy łyżeczkę posiekanej natki pietruszki lub kopru i mieszamy. Kładziemy  łyżką kluski do lekko osolonego wrzątku i gotujemy. Podajemy natychmiast po wyjęciu z wody, okraszone z dodatkiem surówki. Dla spóźnialskich przechowujemy ciasto surowe, ponieważ przetrzymywane ugotowane kluski są niesmaczne.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz