czwartek, 29 sierpnia 2013

Francuska tarta rabarbarowa



Nasza ulubiona tarta! Idealne proporcje ciasta do nadzienia. Ciasto jest wyjątkowo smaczne, miękkie i niezbyt słodkie co świetnie równoważy słodko- winne nadzienie. Tym razem, do galaretki rabarbarowej, dodałam dodatkowo owoce czarnej porzeczki. Dla mnie bomba! Mężu nie był zachwycony, woli wersję z samym rabarbarem.



Składniki:

25 dag mąki, 24 dag cukru, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, jajo, 8 ½ dag masła, 75 dag rabarbaru, 12 g żelatyny, torebka budyniu waniliowego, ½ l mleka.



Przesiewamy mąkę na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, robimy wgłębienie i dodajemy 6,5 dag zimnego masła. Wbijamy jajo i szybko zagniatamy ciasto. Z ciasta robimy kulę, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

W tym czasie obieramy rabarbar, tniemy na kawałki i wrzucamy do garnka. Dodajemy 12,5 dag cukru i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z namoczoną żelatyną. Odstawiamy do schłodzenia.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim tortownicę. Nakłuwamy widelcem aby ciasto się nie odkształciło i pieczemy przez 10 minut w 170 C. Odstawiamy żeby przestygło.

Zabieramy się za gotowanie budyniu. Do gorącego dodajemy resztę cukru i masła i również odstawiamy by budyń przestygł.

Na spód tarty rozkładamy budyń, zalewamy galaretką rabarbarową i wstawiamy do lodówki aby tarta stężała.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz