czwartek, 29 sierpnia 2013

Fettuccine z papryką i suszonymi pomidorami



Składniki:

2 duże papryki (mogą być kolorowe: żółta i czerwona ), 3 łyżki oliwy, 2 drobno posiekane szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka chilli, ½ szklanki wywaru z warzyw, ½ szklanki posiekanych pomidorów, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki octu balsamicznego, sól, 2 łyżki oregano.

Piekarnik nagrzewamy do 230 C, wkładamy paprykę do żaroodpornego naczynia i pieczemy 30 minut. Odstawiamy a gdy przestygnie obieramy ze skórki i siekamy. Rozgrzewamy połowę oliwy, wrzucamy szalotki i smażymy 5 minut. Następnie dodajemy posiekany czosnek, chilli oraz 2 łyżki wywaru. Gotujemy 5 minut i wrzucamy paprykę, pomidory i dusimy 10 minut (wlewając wywar, jeśli sos stanie się za gęsty ). Doprawiamy kaparami i octem, mieszamy i podgrzewamy jeszcze minutę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz