środa, 14 sierpnia 2013

Domowa wódka lodowa

Niebieski to kolor wody, morza i nieba. Na świecie istnieje mnóstwo minerałów tej barwy, choćby  turkus, chalcedon, szafir, lapis lazuli, akwamaryn czy sodalit. W modzie nie ma sezonu aby nie było wariacji na jego punkcie. Dlaczego więc ma omijać kuchnię? Błękit to kolor pełen różnych znaczeń. Oznacza spokój, ład, świeżość a z drugiej strony energiczność, dynamizm i kreatywność.  Uduchowiajmy się więc i inspirujmy kieliszkiem niebieskiego orzeźwiającego nektaru;-).

Składniki:

40 dag cukierków lodowych, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wody.
Cukierki rozgniatamy wałkiem, wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Alkoholu musi być tyle by zakrył wszystkie cukierki.  Zamykamy. Nalewkę co jakiś czas mieszamy by cukierki się całkowicie rozpuściły.
Można wrzucać całe cukierki ale rozpuszczają się bardzo opornie i rozdrabniając je ułatwiamy sobie pracę. Kiedy płyn jest jednolity i po cukierasach nie ma śladu dolewamy tyle wody ile jest spirytusu. Rozlewamy do butelek i odstawiamy w ciemne miejsce na  2- 3 tygodnie do przegryzienia.

 A potem to już tylko raczymy gości niebieskim aperitifem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz