czwartek, 29 sierpnia 2013

Ciastka domowe z cukrem


Ciastka nie są słodkie, słodyczy dodaje im dopiero cukrowa posypka.  

Składniki:

25 dag masła śmietankowego, 3 szklanki mąki, 2 żółtka, 1 białko, 3 dag drożdży, 4 łyżki śmietany, aromat migdałowy, cukier kandyzowany lub gruby kryształ, 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy drożdże, żółtka, śmietanę i pokrojone w kostkę masło. Siekamy nożem, wyrabiając. Zagniatamy gładkie ciasto i formujemy kulę. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto odcinamy po porcji, rozwałkowujemy  i foremką szybko wycinamy ciastka. Maczamy z jednej strony w roztrzepanym białku, potem w cukrze skropionym olejkiem migdałowym lub w orzechach.

Pieczemy 20 minut w 180 C.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza