wtorek, 27 sierpnia 2013

Babeczki z borówkami

Ciasto:
2 szklanki mąki, kostka masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1-2 łyżki śmietany. 
Nadzienie:

1 szklanka kremówki, 2 serki homogenizowane waniliowe, 1 cytryna, 4 łyżki ajerkoniaku, 1/2 kg borówek amerykańskich.

Mąkę, pokrojone na kawałeczki masło i śmietanę wykładamy na stolnicę. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy i wbijamy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w folię. Schładzamy nie krócej niż 30 minut.

Foremki smarujemy tłuszczem i ustawiamy obok siebie. Ciasto rozwałkowujemy na placek i na wału przenosimy na foremki. Dociskając wałkiem brzegi foremek odcinamy nadmiar ciasta. Skrawki ponownie zagniatamy i powtarzamy czynność na kolejnych foremkach. Ciasto dociskamy do ścianek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w 200 C.

Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Ubijamy kremówkę, łączymy z sokiem i skórką cytrynową. Dodajemy likier i serek.  Nadziewamy babeczki kremem i dekorujemy borówkami. Pychota!  


1 komentarz: