Ciasto:
2 szklanki mąki, kostka masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru,
1 łyżka cukru waniliowego, 1-2 łyżki śmietany.
Nadzienie:
1 szklanka kremówki, 2 serki homogenizowane waniliowe, 1
cytryna, 4 łyżki ajerkoniaku, 1/2 kg borówek amerykańskich.
Mąkę, pokrojone na kawałeczki masło i śmietanę wykładamy na
stolnicę. Siekamy nożem, aż powstaną grudki. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy
i wbijamy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto, formujemy kulę i zawijamy w
folię. Schładzamy nie krócej niż 30 minut.
Foremki smarujemy tłuszczem i ustawiamy obok siebie. Ciasto rozwałkowujemy
na placek i na wału przenosimy na foremki. Dociskając wałkiem brzegi foremek
odcinamy nadmiar ciasta. Skrawki ponownie zagniatamy i powtarzamy czynność na
kolejnych foremkach. Ciasto dociskamy do ścianek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy
15 minut w 200 C.
Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Ubijamy kremówkę,
łączymy z sokiem i skórką cytrynową. Dodajemy likier i serek. Nadziewamy babeczki kremem i dekorujemy
borówkami. Pychota!
Schrupałabym kilka takich babeczek :)
OdpowiedzUsuń